Gamla sägner från Delsbo

Klätthålet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här ligger Klätthålet

Klätthålet
Klätthålet
Klätthålet
Klätthålstrollet

Mellan Sjulgård och Norrväna ligger Klätthålet.

Den är inte synlig från vägen om man inte vet vart den är.

Ett stenröse i en skogsbacke.

 

 

Klätthålet lär ha varit en mycket stor grotta, åtminstone om man får tro mannen som berättade att "dom har släppt ner en hund  och han kom fram i Grettjesberget på vägen till Ljusdal"

En annan berättar följande:

Det skall vara ett stort rum i grottan varifrån det går två gångar. En av dom slutar vid en järngrind under asgården. den andra går upp i trakten av Ljusdal på andra sidan Ljusnan.  

Det har oxå bott troll i grottan, vars barn levde tillsammans med människobarnen i trakten. De ville gärna bli bjudna på människomat men då "på en pinne" eftersom det hade gått Guds ord över maten.

En gång när dom fick välling kunde dom inte äta och människobarnen frågade varför, trollen svarade att "mor eran har gjort vingelvangelti över vällingen"  med det menas  att  mor i huset hade ritat ett kors med sleven över vällingfatet.

En dag var trollbarnen mycket ledsna, de skulle flytta därifrån, sa de. Trollbarnen sa oxå att de andra barnen skulle stiga upp tidigt morgonen därpå och gå ut på farstubron innan någon annan hann ut, för de skulle få något av trollen. Men barnen sov för länge så de vart inte först ut och då blev dom oxå utan gåvor! Det hade snöat under natten så de kunde se spåren efter en stor silverkedja. Trollen hade tagit den med sig eftersom barnen inte kunde passa tiden.

Sedan dess har inga troll setts till i Klätthålet.

 

År 1763 blev ingången upprensad men har förmodligen rasat samman under århundraden.  

Här är på tok för trångt att ta sig ner

men något som liknar ett skoavtryck därnere förbryllar.. 

 
 
 

 

 

 Viken tur jag hade idag..!

 Här kommer visst själva Klätthålstrollet! 

Klicka på en bild för förstoring.